Yellowstone, Parcul National ~

image3Este cel mai vechi, cel mai mare, şi probabil cel mai renumit parc national din Statele Unite. Situat în nord-vestul statului Wyoming şi parţial în sudul Montanei şi în partea de est a statului Idaho, parcul Yellowstone deţine cea mai mare concentraţie de surse geotermale din lume. Parcul a fost instituit de Congresul Statelor Unite la 1 martie 1872 şi a reprezentat primul parc naţional al Americii şi al lumii. În 1978 a intrat pe lista UNESCO a Patrimoniului Comun al Umanităţii. În cea mai mare parte încă neexplorat, parcul se întinde pe o suprafaţă de 8983 kmp şi este alcătuit în cea mai mare parte din întinse platouri vulcanice cu vîrfuri care ating în medie înălţimi de 2400m. Dintre lanţurile muntoase ce străbat parcul amintim: lanţul muntos Gallatin în nord-est, Absaroka în est şi lanţul muntos Teton ce se întinde de-a lungul graniţei de sud a parcului. Parcul este înconjurat de păduri întinse ca: Custer, Shoshone, Teton, Targhee, Beaverhead şi Gallatin.

Dincolo de peisajul spectaculos al munţii stîncoşi şi văilor adînci, parcul Yellowstone deţine şiIH066157 elemente geologice neobişnuite ca: păduri fosile, curenţi erodaţi de lavă bazaltică, un munte din rocă vulcanică de culoare neagră (obsidian), şi forme diverse de eroziune. Totuşi, principalele atracţii ale parcului sunt cele 10000 de izvoare termale, ce ies la suprafaţă sub forma unor coloane de aburi, fumarole, bălţi colorate de apă fierbinte, gropi pline cu nămol, izvoare şi rîuri fierbinţi, şi gheisere. Dintre cele peste 200 de gheizere ale parcului, multe ţîşnesc pînă la o înălţime de aproximativ 30 metri. Old Faithful, cel mai cunoscut gheiser din Yellowstone, erupe cu regularitate la un interval cuprins între 33 si 120 minute. Cea mai mare parte a gheiserelor se găsesc în partea de vest a parcului, între Old Faithful şi Mammoth Hot Springs, 80 km. mai la nord. Dintre acestea amintim: The Giantess, un gheiser aflat în apropierea lui Old Faithful cu un interval de 6-8 luni între erupţii; Fountain Paint Pots, o baltă cu apă termală de culoare albastră; şi Minerva, o terasă multicoloră cu cascade de apă termală.

Parcul Yellowstone este de asemenea cunoscut pentru lacurile şi rîurile lui: printre acestea regăsim lacurile: Yellowstone, Shoshone; şi rîurile: Snake, Lewis şi Yellowstone. Lacul Yellowstone are o suprafaţă de 352 kmp şi este cel mai mare lac montan din America de Nord. Grand Canyon (Marele Canion) de pe rîul Yellowstone este un chei multicolor lung de 30 km, localizat în partea central-nordică a parcului. Canionul, cu adîncimi cuprinse între 240 şi 370 metri şi cu o lăţime de peste 1200 metri, este alcătuit din pereţi stăncoşi de diferite culori şi are 2 cascade spectaculoase de-a lungul lui (cascada Lower are o înălţime de 94 metri).

Cea mai mare parte a parcului e acoperită de păduri, alcătuite în cea mai mare parte din specia de pini contorta, dar şi din alte specii de conifer şi anumite specii de plopi (cottonwoods). În timpul lunilor călduroase pădurea înfloreşte cu o multitudine de flori sălbatice. În 1988 o serie dezastruoasă de incendii distruge temporar suprafeţe semnificative ale pădurilor parcului.

Fauna din Yellowstone este cea tipică a Munţilor Stîncoşi şi include: bizonul, elanul, oaia sălbatică (Ovis Canadensis), antilopa (pronghorn), cerbul, ursul cenuşiu, ursul grizzly şi coiotul. Lupii au fost reintroduşi în parc în anul 1995. Sute de specii de păsări trăiesc în parc, iar lacurile şi rîurile sunr pline de diferite specii de peşti.

Parcul are mai mult de 800 km de şosele şi mai mult de 1600 km de linie ferată.

Reclame
Explore posts in the same categories: parcuri nationale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: