pai

Tulpină articulată, cu noduri vizibile şi internoduri goale, a unor ierburi, în special a unor cereale precum grâu, ovăz, secară, orz. Folosit la plural, termenul desem­nează baloţii şi căpiţele adunate după uscarea şi treierarea cerealelor. Încă din timpuri străvechi, oamenii au folosit paiele ca aşternut şi nutreţ pentru animale, pentru saltele de pat şi chiar pentru confecţionarea de haine. De aseme­nea, pot fi împletite pentru a confecţiona coşuri, pălării, rogojini. Acoperişurile din paie constau într-un strat de paie de aprox. 30 cm, asigurat cu corzi rezistente, firele de pai fiind aşezate în direcţia scurgerii apei. Celuloza sau pasta de paie este folosită la producerea hârtiei brute şi a preşpanului, un tip de carton utilizat la confecţiona­rea de cutii ieftine.

Anunțuri
Explore posts in the same categories: agricultura

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: