iac

Specie de bovină cu corpul masiv (Bos grunniens mutus), ce trăieşte în regiunile înalte ale Tibetului. Masculii pot atinge o înălţime maximă de 1,8 m la greabăn. Blana lor este neagră şi scurtă, excep­ţie făcând zona coastelor şi a cozii, unde creşte mai lungă. Are coarnele răsucite spre exterior şi în sus, iar capul este orientat în jos. Femelele sălbatice şi puii trăiesc în turme mari; masculii ajunşi la maturitate formează grupuri mai mici. Iacii sălbatici pasc iarbă şi, deoarece au nevoie de multă apă, iarna mănâncă zăpadă. Iacii sălbatici sunt, în prezent, ameninţaţi cu dispariţia. Iacii domestici se împerechează cu vitele domestice şi sunt folosiţi pentru transport, carne şi lapte. Pielea lor este tăbăcită, din coadă se fac apărătoare de muşte, din părul tors se fac funii, iar bălegarul uscat se foloseşte drept combustibil.

Anunțuri
Explore posts in the same categories: mamifere

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: