Archive for the ‘mamifere’ category

okapi

Aprilie 3, 2010

Specie de rumegător (Okapia johnstoni) din fami­lia girafei, care trăieşte izolată în pădurile tropicale din Congo, hrănindu-se cu frunze şi fructe. Are gâtul şi picioarele mai scurte decât ale girafei. Femelele sunt mai mari decât masculii, atingând 1,5 m la greabăn. Blana netedă are culoarea brun închis pe piept. Partea superioară a membrelor are dungi albe şi negre; partea inferioară este albă, cu inele negre deasupra copitelor. Coarnele scurte ale mascu­lului sunt acoperite cu piele, cu excepţia vârfurilor.

iac

Aprilie 3, 2010

Specie de bovină cu corpul masiv (Bos grunniens mutus), ce trăieşte în regiunile înalte ale Tibetului. Masculii pot atinge o înălţime maximă de 1,8 m la greabăn. Blana lor este neagră şi scurtă, excep­ţie făcând zona coastelor şi a cozii, unde creşte mai lungă. Are coarnele răsucite spre exterior şi în sus, iar capul este orientat în jos. Femelele sălbatice şi puii trăiesc în turme mari; masculii ajunşi la maturitate formează grupuri mai mici. Iacii sălbatici pasc iarbă şi, deoarece au nevoie de multă apă, iarna mănâncă zăpadă. Iacii sălbatici sunt, în prezent, ameninţaţi cu dispariţia. Iacii domestici se împerechează cu vitele domestice şi sunt folosiţi pentru transport, carne şi lapte. Pielea lor este tăbăcită, din coadă se fac apărătoare de muşte, din părul tors se fac funii, iar bălegarul uscat se foloseşte drept combustibil.

oposum

Iulie 14, 2009

opossumDenumire folosită pentru oricare dintre cele 66 de specii de marsupiale arboricole nocturne din America (familia Didelphidae). Cu o mare capacitate de adaptare şi reproducere, oposumii au suferit foarte puţine modifi­cări în ultimele milioane de ani. Specia din America de Nord sau oposumul-de-Virginia (Didelphis marsupialis), cu corpul scurt şi gros, atinge 100 cm în lungime. Are blana de culoare albă şi fiecare membru posterior este prevăzut cu câte un deget opozabil lipsit de gheară. Cu coada lungă, lipsită de păr, prehensibilă, seamănă cu un şobolan de mari   dimensiuni.   Naşte până la 25 de pui.  Aceştia seamănă cu nişte viermi şi cântăresc numai două grame la naştere. Puii se hrănesc cu laptele de la cele 13 mameloane aflate în marsupiul mamei. Ei rămân acolo timp de patru, cinci săptămâni. Următoarele opt, nouă săptămâni şi le petrec agăţaţi de spatele mamei. În caz de primejdie, oposumul se poate preface că este mort. La maturitate se hrăneşte cu animale mici, insecte, fructe şi uneori cu păsări de casă şi cereale.

lamantin

Iulie 9, 2009

lamantinDenumire folosită pentru oricare dintre cele trei specii (familia Trichechidae) de mamifere erbivore lente răspândite în ape puţin adânci. Lamantinii au un corp de formă conică, terminat cu o înnotătoare rotunjită, sunt lipsiţi de înnotătoare posterioare, iar cele anterioare sunt amplasate în apropierea capului. Lamantinul de Caraibe (Trichechus manatus) trăieşte de-a lungul coastelor de SE ale SUA şi în N Americii de Sud; lamantinul amazonian (T. inunguis) şi lamantinul vest-african (T. senegalensis) locuiesc în râuri şi estuare. Adulţii măsoară între 2,5-4,5 m în lungime şi cântăresc până la 700 kg. Trăiesc solitar sau în grupuri mici, în multe zone fiind protejaţi prin lege. Este posibil ca lamantinul (sau ruda sa, dugongul) să fi dat naştere legendelor despre sirene.

alpaca

Iulie 6, 2009

AlpacaSpecie de animale sud-americane (Lama pacos) din familia Camelidae. Alpaca este înrudită cu guanaco, lama şi vicuna, toate cunoscute sub denumirea de lamoide. Domesticită, acum câteva mii de ani, de populaţiile de indieni din munţii Anzi, alpaca are dimensiuni mici, gâtul şi picioarele lungi, coada scurtă şi urechile mari, cu vârful ascuţit. înălţimea lor este de aprox. 90 cm la greabăn, iar greutatea de 54-65 kg. Trăiesc în centrul şi S statului Peru şi în V Boliviei, în ţinuturi mlăştinoase, la mari altitudini. Sunt cele mai importante producătoare de lână din familia lamoidelor.

facocer

Aprilie 11, 2009

facocerSpecie de porc (familia Suidae, paricopitate) cu cap mare (Phacochoerus aethiopicus), care trăieşte în zone deschise sau uşor împădurite din Africa. Exemplarele din această specie, cu o înălţime de aprox. 76 cm, sunt negricioase sau maro, cu o coamă aspră de la gât până la jumătatea spinării. Masculul are două perechi de umflături (negi) pe faţă. Ambele sexe posedă colţi. Colţii mandibulei inferioare sunt folosiţi ca arme; cei ai mandibulei superioare se curbează în sus spre interior într-un semicerc, crescând mai mult de 60 cm în lungime. Coada lungă şi acoperită cu blană stufoasă stă ridicată în sus când animalul fuge. Facocerii trăiesc în grupuri, hrănindu-se cu iarbă şi alte forme de vegetaţie.