pai

Tulpină articulată, cu noduri vizibile şi internoduri goale, a unor ierburi, în special a unor cereale precum grâu, ovăz, secară, orz. Folosit la plural, termenul desem­nează baloţii şi căpiţele adunate după uscarea şi treierarea cerealelor. Încă din timpuri străvechi, oamenii au folosit paiele ca aşternut şi nutreţ pentru animale, pentru saltele de pat şi chiar pentru confecţionarea de haine. De aseme­nea, pot fi împletite pentru a confecţiona coşuri, pălării, rogojini. Acoperişurile din paie constau într-un strat de paie de aprox. 30 cm, asigurat cu corzi rezistente, firele de pai fiind aşezate în direcţia scurgerii apei. Celuloza sau pasta de paie este folosită la producerea hârtiei brute şi a preşpanului, un tip de carton utilizat la confecţiona­rea de cutii ieftine.

Explore posts in the same categories: agricultura

Lasă un comentariu